Miért válaszd a BME TTK matematikusképzését?

Kiket várunk?

A matematika alapszakot azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a matematika, a logika és a számítástechnika iránt. Megtalálhatod itt a számításodat,

  • ha kreatív vagy, szeretsz gondolkodni, problémát megoldani akár csapatban, akár egy féléven keresztül egy projektfeladat keretében;
  • vagy meg akarod érteni a minket körülvevő világot leíró természet- és társadalomtudományok alapjait;
  • vagy érdekel a gazdasági folyamatok matematikai leírása;
  • vagy szeretnél az iparban használt mérnöki módszerek mélyén megbújó matematikai összefüggésekről tanulni;
  • vagy akár mind egyszerre!

Mit fogsz nálunk tanulni?

A matematika klasszikus ágai (algebra, analízis, differenciálegyenletek, diszkrét matematika, geometria, operációkutatás, valószínűségszámítás és statisztika) mellett programozást, illetve gazdasági és humán ismereteket tanítunk alapozásként. A negyedik félévtől érdeklődésed szerint választhatsz a mélyebb összefüggésekre koncentráló elméleti, illetve a gyakorlatorientált alkalmazott specializáció tárgykínálatából. Algebrai számelmélet, kriptográfia és titkosítás, számítógépes nyelvészet, kvantuminformációelmélet, Riemann-geometriák, sztochasztikus folyamatok, nyelvórák és még sok minden más vár rád!


Külföldi lehetőségek

Nemzetközi együtt­műkö­dé­se­ink lehetővé teszik, hogy a felsőbb éves hallgatók és a doktoranduszok jelentős része tanulmányai bizonyos szakaszát külföldi egyetemeken folytathassa. A különböző mobilitási programok számtalan lehetőséget nyújtanak arra, hogy hosszabb- rövidebb ideig tartó részképzéseken, nyáriiskolai programokon vegyél részt akár a legrangosabb intézményekben.


Rugalmas orientációs lehetőségek

A BME matematikusképzése széles skálán nyújt lehetőséget a gyakorlatorientált kutatás-fejlesztéstől a nemzetközi színvonalú alapkutatásokig, így a képzés során eldöntheted, hogy absztrakt vagy a hétköznapi élethez szorosan kapcsolódó témák érdekelnek jobban, elméleti vagy alkalmazott munkát végzel szívesebben. Képzésünk a teljes palettát lefedi a kvantuminformációelmélettől a biztosításmatematikáig.


Aktív egyetemi élet

Közösségünk tagjaként pezsgő élet vár, rengeteg hallgatói kez­de­ménye­zés­sel. Tagjai közé vár a Wigner Jenő Szakkollégium, szerkesztője lehetsz a karunk lapjának, a Pikkásznak, bekapcsolódhatsz számos kari program szervezésébe.

 

Mire számíts?

Nálunk tanulhatsz optimalizálásról, komputer algebráról, vagy készíthetsz
neurális hálókat is! A lehetőségeidnek csak a szorgalmad szab határt! Végzett
matematikusként az alap- vagy alkalmazott kutatástól kezdve számítógépes nyelvészeten át a
pénzügyekig, vagy akár az ipari alkalmazásokig  bárhol könnyedén elhelyezkedhetsz.


Barátságos hangulat

Kis létszámú csoportjainknak köszönhetően a légkör baráti, az oktatás személyre szabott. Már a képzés korai szakaszában lehetőséged nyílik napi szintű kutatási és fejlesztési projektekben való részvételre, amelyek során fontos tapasztalatokra tehetsz szert.


Kiváló elhelyezkedési lehetőségek

A BME matematikusképzése kiváló és izgalmas elhelyezkedési lehetőségeket nyújt, a nálunk végzett hallgatók keresettek hazai és nemzetközi kutatóhelyeken, bankokban és adatbányászattal foglalkozó cégeknél, vagy akár a matematikától elsőre látszólag távolabb eső területeken is, mint a logisztika.


Problémamegoldó készség

A BME matematikusképzése mély matematikai tudással és kreatív problémamegoldó készséggel vértez fel. Egy matematikus mindig könnyebben képes absztrakt fogalmak megértésére, így a matematikusi végzettség az élet bármely területén jól használható, ahol elvont struktúrák modellezésére, bonyolult problémák megoldására van szükség.


Versenyképes kutatási lehetőségek

Intézeteink a legdinami­kusab­ban fejlődő, vezető hazai kutatóhelyek közé tartoznak. Kiemelkedő nemzetközi kutatómunka folyik bennük, melybe Te is bekapcsolódhatsz már diákként. További információért keresd fel a képzést gondozó Matematika Intézet honlapját!