Science Campus előadássorozat

A BME Természettudományi Kara "Science Campus" előadássorozatában a BME TTK neves oktatói és a meghívott vendégek hozzák középiskolásoknak is közel a modern természettudományok eredményeit. Bemutatják a nyitott kérdéseket, az új trendeket, és azt, hogyan keresi az emberiség problémáira, kihívásaira a válaszokat a természettudomány. A témakörök a BME TTK gazdag szellemi műhelyének széles arculatát ölelik fel: matematika, pénzügyi matematika, adattudomány, nukleáris technika, nukleáris medicina, kvantumtechnológia, részecskefizika, kognitív tudományok, pszichológia.

Science Campus Előadások 2024 tavaszán:

 

Kísérletek, amelyeket látni kell! - Különkiadás

Härtlein Károly (BME TTK Fizika Tanszék)
2024. május 31. 18:00, BME F29 terem.  
SZOKATLAN IDŐPONT - 18:00

1906. óta a fizikatanítás szentélye a Műegyetem F-29-es tanterme, azóta nagy szerepet kap a jelenségek bemutatása. Látni egy jelenséget - ez a megértés alapja. Idén egy válogatással várom a fizika iránt érdeklődőket. Olyan kísérleteket fogok bemutatni, amelyek csak itt, vagy csak kevés helyen láthatók. Így ennek a péntek délutánnak a ritkán látott jelenségek lesznek a főszereplői.

A legtöbb programunknak otthont adó F3213 termet a BME Budafoki út 8. sz. alatti kapujától érdemes megközelíteni a fenti térkép szerint. A piros nyílnak megfelelően gyere be az F épület III. lépcsőházba, menj fel a második emeletre, majd a folyosón haladva megtalálod az előadótermet. Ha az F29 terembe jössz, a kék nyilat kövesd!

 

Korábbi előadások

 

 


Fagyaszd, nyomd, csavard, amíg szupravezető nem lesz: miért és hogyan kínozzuk a grafit egyatomos rétegeit?  

Makk Péter (BME TTK Fizika Tanszék)
2024. április 19. 16:00, BME F213 terem

Az elmúlt évek felfedezése, hogy a grafitból két réteget leválasztva, egymáshoz képest “mágikus szöggel” elforgatva, majd összetapasztva egy csodás anyag jön létre. Ez az ún. csavart kétrétegú grafén a szilárdtestfizikusok álma: viselkedhet szupravezetőként, mágnesként, topologikus anyagként, és ki tudja, még hogyan. A BME Fizika Tanszékén mi is előállítjuk ezt az anyagot, és egyedülálló kísérleteket végzünk vele: lehűtjük a világűr hőmérsékletének 1/200-ad részére, a légköri nyomás tízezerszeresének tesszük ki, és más anyagokkal “szendvicseljük”. Hogyan érjük el mindezt? Mit találtunk eddig? És mit keresünk? Gyere az előadásra, és megtudod.  

Az USA elnökválasztási rendszerének kapcsolata a középértékekkel

Burai Pál (BME TTK Matematika Intézet)
2024. március 22. 16:00, BME F213 terem

Hogyan alakult ki a jelenlegi elektori rendszer? Milyen feltételeket szabtak az alapító atyák, és az miért volt állandó viták középpontjában? A jelenlegi rendszerben milyen minimális szavazathányaddal lehet valaki elnök? A jelenlegi rendszert ki találta ki és milyen módszerrel dolgozott? Előadásomban többek között a fenti kérdésekre fogok válaszolni. Bónuszként néhány szót ejtek arról is, hogy mi történne akkor, ha az amerikai rendszert az EU-ban is alkalmaznánk..   

Azt látjuk, ami előttünk van?  

Zimmer Márta (BME TTK Kognitív Tudományi Tanszék)
2024. február 23. 16:00, BME F213 terem

A látásunk nem magától értetődő folyamat! Bár eleve a „normalitást” feltételezzük, de léteznek extrém helyzetek, amikor többet/kevesebbet/mást látunk. Ezek klasszikus esetei a vizuális illúziók vagy a környező kontextus speciális hatásai. Hogyan/miért működnek ezek? Mit kell tudnunk a szemünkről ÉS az agyunkról ahhoz, hogy megértsük ezeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat, miközben mi magunk is többször „becsapódunk” az előadás alatt.  

Párhuzamos világegyetemek és a kvantumfizika - beszélgetés Takács Gáborral Sean Carroll könyvének apropóján 

Takács Gábor (BME TTK Elméleti Fizika Tanszék)
2024. február 2. 16:00, BME F29 terem

Vannak párhuzamos világegyetemek? Bármi, ami megtörténhet, valamelyikben meg is történik? Mi köze ehhez a kvantummechanikának? És számít-e ez egyáltalán? 

Erről beszélgetünk február 2-án, pénteken, 16:00-kor a BME-n, közérthetően - egy frissen megjelent ismeretterjesztő könyv apropóján:
Sean Carroll: A mélyen elrejtett valóság - Kvantumvilágok és a téridő megjelenése
Előadó: Takács Gábor. Moderátor: Asbóth János (BME Elméleti Fizika Tanszék). 

Kísérletek, amiket látni kell! - 2024 

Härtlein Károly (BME TTK Fizika Tanszék)
Sarkadi Tamás (BME TTK Fizika Tanszék)

2024. január 30. 15:00, BME F29 terem

Egy rendhagyó fizikaóra, amelyen a kísérleteké a főszerep. 

Mikulás Fizika, kísérleti bemutató

Härtlein Károly (BME TTK Fizika Tanszék)
2023. december 8. 17:00, BME F29 terem

Kristályok euklideszi és nemeuklideszi geometriákban (avagy milyen kristályokat láthatott Alice csodaországban)

Szirmai Jenő (BME TTK Algebra és Geometrika Tanszék)
2023. november 10. 16:00, BME F3213 terem

Mik is a kristályok? Geometriailag hány típusuk lehet? Miért különleges az 5-ös szám a kristályok szerkezetében? Lehet ennek köze rettegett betegségekhez? Van kapcsolat a művészetek és a kristályok között? Miért szólt rá Leonardo da Vinci egy művésztársára? Lehet, hogy a tér, amiben élünk nem Euklidesz geometriáját követi? Ha nem, akkor milyen kristályok fordulhatnak (fordulnak?) elő? Hogyan nézhet ki egy nanotube struktúra a Bolyai és Lobacsevszkij-féle hiperbolikus geometriában? Hogyan modellezhetjük a kristályok szerkezetét különböző geometriákban? Az előadásban ezen és hasonló kérdésekre keressük a válaszokat.

Brutális fizika

Härtlein Károly (BME TTK Fizika Tanszék)
2023. máj. 26. 16:00, BME F29 terem

Lehet a fizika egyszerre látványos és elgondolkodtató? A Prima Primissima-díjas Härtlein tanár úr szerint igen...

A kiberbiztonság matematikája

Nagy Gábor Péter (BME TTK Algebra Tanszék)
2023. máj. 12. 16:00, BME F3213 terem

Az emberiség régi vágya (különösen a katonáké és az üzletembereké), hogy egymástól távol lévő felek biztonságosan tudjanak egymással kommunikálni. A biztonság alatt két dolgot értünk, amire angolul két külön szó használatos. A "safety" a véletlen balesetekkel szembeni védelmet, a "security" a rosszindulatú támadásokkal szembeni védelmet jelenti. A matematikai módszerek mindig is hatékony (és olcsó) eszköznek bizonyultak a támadók számára, gondoljunk csak Alan Turing és matematikus társai szerepére a német ENIGMA rendszerek feltörtésekor. De pontosan hogy is zajlott ez az ENIGMA-sztori, és mit tanultunk belőle? Mikor tekintünk egy titkosítást feltörtnek, és mikor mondjuk, hogy "szivárog"? Hogy válasszunk biztonságos jelszót, hogy azokat milyen gyakran cseréjük? Hogy törjünk fel rendszereket: próbálgatással vagy egyenletek megoldásával? Vagy ez a kettő ugyanaz?
 

Napelemek a háztetőn, kis moduláris reaktorok a hátsó kertben? Energetikai kihívások és kitörési pontok a háború árnyékában

Aszódi Attila  (BME TTK Nukleáris Technikai Intézet)
2023. ápr. 14. 16:00, BME F29 terem
 
Energiaellátásunk régóta alkalmazott technológiai elemei a közelmúltban alapvetően kérdőjeleződtek meg:
- A szén, olaj és földgáz mint fosszilis energiahordozók felhasználásával fel akarunk hagyni a klímavédelem miatt.
- Az Európába importált nagy mennyiségű földgáz rendelkezésre állása és ára az orosz-ukrán háború miatt is megkérdőjeleződött.
- A nap- és szélenergia időjárástól való függősége az ellátás folyamatosságát nem engedi.
- Az atomenergia alkalmazását számos országban politikai viták övezik.
 
Hogyan segíthetnek a korszerű tudományos módszerek, mint a gépi tanulás és a mesterséges neurális hálózatok a műszaki problémák megoldásában? Milyen megújuló energia és nukleáris technológiák látszanak ma a piacon és a kutatás-fejlesztésben? Hogyan lehet ezeket ötvözni? Mi lehet a szerepe az energiatárolásnak? Milyen feladatok várnak a fiatal szakemberekre ezen a forradalmi átalakulásban lévő területen?

Miért telik az idő?

Takács Gábor (BME TTK Elméleti Fizika Tanszék)
2023. márc. 31. 16:00, BME F3213 terem

„Mi az idő? Ha senki nem kérdezi tőlem, akkor tudom. Ha azonban kérdezőnek kell megmagyaráznom, akkor nem tudom. Mégis nagy merészen állítom: tudom, ha semmi el nem múlnék, nem beszélhetnénk múlt időről, ha semmi nem következnék, nyomát sem lelnénk jövő időnek és ha semmi sem volna jelen, hiányoznék akkor a jelen idő. Ámde miképpen van ez a két idő, múlt és jövő, ha a múlt már nincsen és a jövő még nincsen? A jelen pedig, ha mindig jelen maradna s nem zuhanna a múltba, nem idő volna, hanem örökkévalóság.” (Augustinus: Vallomások)

Az idő talán a leghétköznapibb, ugyanakkor az egyik legrejtélyesebb eleme a tapasztalat világának. Honnan a másodpercek könyörtelen menetelése? Miért emlékszünk a múltra és miért ismeretlen számunkra a jövő? A fizika legalapvetőbb kérdéseit feszegetve felvázoljuk ismereteink jelenlegi állását, és bemutatjuk az idő irányával kapcsolatos nyitott kérdéseket.

Geometriai érdekességek

Lángi Zsolt (BME TTK Geometria Tanszék)
2022. nov. 18. 16:00, BME F3213 terem

Bizonyára készítettél már papírkockát úgy, hogy a laphálóját papíron megrajzoltad, kivágtad, összehajtottad és élek mentén összeragasztottad. Meg tudod ezt csinálni minden konvex poliéder esetén? Pontosabban igaz, hogy minden papírból elkészített konvex poliéder esetén a papírt az élek egy része mentén elvághatjuk úgy, hogy az így kapott összefüggő papírdarab síkba kihajtható a különböző lapok átfedése nélkül? Az előadásban ezzel és hasonló geometriai kérdésekkel foglalkozunk.


Arcfelismerés és zavarai – „én nem tudom, úgyhogy a barátnőmnek kell eldönteni, helyes-e a fiú, akivel találkoznék!”

Németh Kornél (BME TTK Kognitív Tudományi Tanszék)
2022. október 14. 16:00, BME F3213 terem

Oliver Sacks, Jane Goodall, Brad Pitt… világraszóló hírességek, más-más területeken alkottak jelentőset. Mi a közös bennük? Nem ismerik fel az ismerőseiket az arcuk alapján. A zavar szerzett változata mellett egy ún. veleszületett változatot is ismerünk, mely bizonyos esetekben örökletesnek tűnik. Hogy élnek az arcvakok, milyen lehetőségeik vannak a boldogulásra egy olyan világban, ahol a felismerés olyan információk alapján zajlik, ami nekik jelentésnélküli, sokszor egyenesen kaotikus. Hol tart a jelenség kutatásában a tudomány és milyen válaszokat ad rá, amivel segítheti az arcvakok életét? Az előadásban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat a legújabb pszichológiai vizsgálatok áttekintésével.

 

Brutális Fizika a Szabadban

Härtlein Károly (BME TTK, Fizika Tanszék)
2022. május 27. 16:00,    helyszín: a BME Z épület parkolója

Be kell mutatnunk, mi az a Brutális Fizika? Härtlein tanár úr megint valami olyanon töri a fejét, ami nagyot fog szólni, és nem lehet tanterembe bevinni. Az MVM Paksi Atomerőmű tűzoltóinak segítségével kihasználjuk az ötven méter magas "tűzoltólétra" adta lehetőségeket...

- lyukas hordó ejtése --- hidrosztatikai nyomás megfigyelése szabadesés mellett!
- Torricelli kísérlete vízzel 10m magassággal, és hordóroppantással, deszkatöréssel
- Forgó kosárlabda esése - Magnus-effektus

További részletek: http://goliat.eik.bme.hu/~hartlein/

 

Kvantumszámítógépek programozása szakkör

Hogyan kell programozni egy kvantumszámítógépet? Ha érdekel, jelentkezz a BME TTK kétalkalmas minikurzusára! Itt kvantumszámítógépek programozásával ismerkedsz meg, drag&drop eszközökkel és a python qiskit programcsomagjával, programodat az IBM távolról elérhető számítógépein lefuttathatod. Csapatmunkában kvantumszámítógépes miniprojekten fogsz dolgozni - a BME TTK és a Wigner FK kutatóinak és diákjaiknak segítségével. Hozd a saját laptopodat, vagy használd a helyben lévő számítógépeket!

Jelentkezés március 25. délig itt:https://forms.gle/5AeSTpmLhr8NeiKk6

Az esemény interaktív jellege miatt korlátozott számú résztvevőt tudunk fogadni, minden jelentkezőt március 25. estig értesítünk, hogy elfogadtuk-e a jelentkezését.

2022. április 1. és 8., 16:00, BME F3213 terem

Szemmozgás követése számítógépes laborban szakkör

A szemmozgás-követő berendezés egy olyan eszköz, ami lehetővé teszi számos, az emberi működéshez köthető számos folyamat vizsgálatát, beleértve az érzelmi információk feldolgozását és a mentális erőfeszítést. A 30 perces laborlátogatás keretében (3 turnus, turnusonként legfeljebb 6 résztvevő) lehetőség nyílik a berendezést kipróbálni, és betekintést nyerni alkalmazási lehetőségeibe.

Jelentkezés április 15. délig itt:https://forms.gle/dXaHTg4r97gmFRKr8

Az esemény interaktív jellege miatt korlátozott számú résztvevőt tudunk fogadni, minden jelentkezőt április 15. estig értesítünk, hogy elfogadtuk-e a jelentkezését.

2022. április 29. 16:00, BME Kognitív Tudományi Tanszék

Antianyag a gyógyításban, avagy hogyan működik a PET

Nagy Kálmán (Mediso Kft.)
2022. április 22. 16:00, BME F3213 terem

Hogyan találjunk meg néhány femtomol (minden 10^15 között 1) molekulát egy élő testben? Sőt, kövessük útját a sejtek között? A válasz során kiderül, miért vannak részecskegyorsítók a nagy kórházak pincéiben, és számbavesszük a módszer technikai megvalósításának részleteiben rejlő "kisördögöket".

Elágazó folyamatok: a születés és (ki)halás matematikája

Lovas Attila (BME TTK, Analízis Tanszék)
2022. március 25. 16:00, BME F3213 terem

Miért halnak ki maguktól a férfiági öröklődés szabályát követő dinasztiák? Mi köze van ennek a fagyáshoz, a járványterjedéshez és a láncreakciókhoz? Az előadásban az elágazó folyamatok elméletét hívjuk segítségül, hogy utánajárjunk ezeknek a kérdéseknek.

 

Reaktorszimulációs szakkör középiskolásoknak

Hogyan működik egy atomerőmű? Mi szükséges ahhoz, hogy biztonságosan lehessen üzemelteti? Hogyan áll le a működése, ha valamilyen probléma adódik? A PC2 nevű szimulátorunkon megértheted az atomerőmű működésének lényegét, sőt "üzemeltetheted" is azt. Szeretettel várunk a BME Nukleáris Technikai Intézete Szimulátor Laboratóriumába, ahol néhány órára egy paksi operátor helyében érezheted magad.

Jelentkezés március 16. délig itt:
https://forms.gle/AEMwsum85Tsd8Cus7

Az esemény interaktív jellege miatt korlátozott számú résztvevőt tudunk fogadni, minden jelentkezőt március 16. estig értesítünk, hogy elfogadtuk-e a jelentkezését.

Orvosi fizikától a 4. generációs reaktorokig - Nukleáris kutatások a BME-n

előadó: Czifrus Szabolcs (BME Nukleáris Technikai Intézet)

Hogyan valósítsuk meg a csillagok energiatermelését a Földön, mik a fúziós berendezések kihívásai? Hogyan lesznek biztonságosabbak, hatékonyabbak, környezetbarátabbak a nukleáris erőművek? Hogyan pillanthatunk be az emberi testbe a radioaktív sugárzások és az atommagok viselkedésének megértése által? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük egy-egy bepillantás erejéig a választ.

2022. február 25. 16:00. (Online előadás az alábbi linken: https://bit.ly/Science_campus_Nuklearis)

Mikulás Fizika

előadó: Härtlein Károly, (BME TTK, Fizikai Intézet)

A Mikulás idén is kísérleteket hoz a puttonyában!

2021. december 6. 17:00- online előadás videopremierje Härtlein Károly YouTube csatornáján

A nyelvelsajátítás építőkövei és a nyelvi fejlődés zavarai

előadó: Lukács Ágnes: (BME TTK, Kognitív Tudományi Tanszék)

Mindnyájan megtanultunk legalább egy nyelvet, az anyanyelvünket - van, aki könnyebben, van, aki nehezebben. Min múlik a nyelvelsajátítás sebessége? A genetika számít, vagy a környezeti hatások? Összefügg-e ez azzal, mikortól tudunk másoknak tudást és szándékokat tulajdonítani? Mi sérül a nyelvelsajátítás folyamatában a diszlexia, autizmus,  figyelemhiányos hiperaktivitás zavar esetén? Ezekre a kérdésekre keressük tudományos eszközökkel a választ az előadásban

online Microsoft Teams előadás az alábbi linken: https://tinyurl.com/3x6zcjvb 

Kőnig Dénes és a gráfelmélet -- Válogatás a műegyetemi matematikusok eredményeiből

előadó: Recski András (BME VIK, Számítástudományi és Információelméleti Tanszék)

Miért fontosak a páros gráfokra vonatkozó eredmények? Mi az a magyar módszer? Az előadásban szó lesz még Kőnig Dénes iskolateremtő tevékenységéről, a matematikai közéletben a két világháború között betöltött szerepéről és a matematikát népszerűsítő munkásságáról is.

2021. november 19. 16:00-, online előadás Microsoft Teamsben

 

Mozog-e a Föld?

előadó: Bokor Nándor (BME TTK, Fizika Tanszék)

Mit nevezhetünk fizikailag releváns értelemben 'mozgásnak'? Mozog-e ilyen értelemben a Föld? Létezik-e gravitációs erő? Az ilyen kérdéseken való töprengéssel eljuthatunk az általános relativitáselmélet alapgondolatához.

2021. október 22. 16:00-, F3213 terem

Madarat tolláról, avagy hogyan látja a fizikus, miként választunk barátokat

előadó: Török János (BME TTK, Elméleti Fizika Tanszék)

Miként jönnek létre az emberi kapcsolatok? Hogyan lehet szimulálni egy mesterséges társadalmat? Miként jönnek létre a véleménybuborékok? Miért mások a nők kapcsolatai, mint a férfiakéi? Az előadásban valós adatok alapján, matematikai eszközökkel járunk utána ezeknek a kérdéseknek.

2021. szeptember 24. 21:15-, F29 terem

 

Kísérletek árammal és mágneses terekkel

előadó: Härtlein Károly, BME Fizikai Intézet

Két rúdmágnest játszva közelítve egymáshoz, közvetlenül megtapasztalhatjuk a láthatatlan mágneses tér rejtélyesnek tűnő vonzó és taszító hatását. De hogyan kapcsolódik össze a mágneses tér az elektromos árammal? Hogyan lehet láthatóvá tenni egy áramjárta vezető által keltett mágneses teret? Milyen erőkkel hat a mágneses tér áramjárta vezetőkre? Härtlein Károly, a BME TTK mesteroktatója látványos kísérletekkel járja körbe az elektromos áram és a mágnesség kapcsolatát.

online előadásvideo premier: 2021. máj. 28. 16:00-

Utazás a koponyámban - orvosi képalkotás mesterséges és természetes intelligenciával

előadó: Dr. Légrády Dávid, BME Nukleáris Technikai Intézet

Hogyan készíthetünk képet az emberi test belsejéről?
Hogyan lesz a készített képekből három dimenziós bebarangolható világ?
Hogyan vetik be a mesterséges intelligenciát jobb minőségű felvételek készítéséhez?
Miért videokártyákkal számoljuk mindezt ki manapság?

online előadás a  BME TTK YouTube csatornájánvideo premier: 2021. ápr. 23. 16:00-

Fura függvények

előadó: Dr. Molnár Lajos, BME Matematikai Intézet, Analízis Tanszék

online előadás a  BME TTK YouTube csatornájánvideo premier: 2021. márc. 19. 16:00-

Milyen vadul viselkedhet egy folytonos függvény? Ritka vagy nem is olyan ritka az ilyen tünemény? Néhány konkrét példa, Hilbert, az ő görbéje és a Google Maps.

 

Mire használható a kvantumoptika?

előadó: Dr. Sarkadi Tamás, BME Fizikai Intézet, Atomfizika Tanszék

online előadás a  BME TTK YouTube csatornájánvideo premier: 2021. febr. 19. 16:00-

A foton több mint száz éve ismert fogalom a tudósok számára. Az utóbbi  időben viszont a fénykvantum egyre nagyobb szerepet kap a technika, az orvoslás világában, így a mindennapi életünkben is. Az előadásból megtudhatjuk, milyen eszközökkel, módszerekkel dolgoznak a kvantumoptikával foglalkozó kutatók, mérnökök. Megismerkedhetünk a legújabb fejlesztési irányokkal, valamint megtudhatjuk, hogy jelenleg, vagy a közeljövőben hol találkozhatunk kvantumoptikával a hétköznapokban.

 

A mai lélektan emberképe. Evolúció, idegrendszer és társak az ember gondolati és érzésvilágában

előadó: Dr. Pléh Csaba, CEU

online előadás a  BME TTK YouTube csatornájánvideo premier: 2021. jan. 22. 16:00-

A mai pszichológia fontos újítása, hogy összekapcsolja a lelki élet biológiai evolúciójával, kulturális kibontakozásával és idegrendszeri megvalósító rendszereivel összefüggő megfontolásokat. Ennek során a kisgyermeki gondolkodás kibontakozását elemzi különösen részletesen.  Néhány példa. Mit tud felfogni a világból  a beszélni még nem tudó baba?  Ma már tudjuk, hogy az anyanyelvi hangrendszerre már újszülöttként is érzékenyen reagál, 8-12 hónapos korában pedig már az őt körülvevő társakat mint szándékokkal is rendelkező érző lényeket tekinti. A társakra irányuló figyelem   az ember lelki életének egyik központi megkülönböztető eleme.  Ennek köszönhetően képes olyan gyorsan kialakítani a kisgyermek  anyanyelve nyelvtani rendszerét és a szókincs hatalmas tárházát.

Fizikus Mikulás

 

előadó: Härtlein Károly, BME TTK Fizikai Intézet

időpont: 2020. december 4. (péntek) 16:00- 

helyszín: online előadás a  BME TTK YouTube csatornáján

Az előadás plakátja

 

Egy egymillió dolláros feladat: a Riemann-sejtés

 

előadó: Dr. Sándor Csaba, BME TTK Matematikai Intézet 

időpont: 2020. november 13. (péntek) 16:00- 

helyszín: online előadás a  BME TTK YouTube csatornáján

Az előadás plakátja

 

Mitől gyors a gyorsreaktor?

 

előadó: Dr. Szieberth Máté, BME TTK Nukleáris Technikai Intézet

időpont: 2020. október 16. (péntek) 16:00- 

helyszín: online előadás a  BME TTK YouTube csatornáján

Az előadás plakátja

 

Hogyan építsünk kvantumbiteket?

 

előadó: Dr. Makk Péter, BME TTK Fizika Tanszék, Kvantumelektronika Kutatócsoport 

időpont: 2020. szeptember 25. (péntek) 16:00- 

helyszín: online előadás a  BME TTK YouTube csatornáján

Az előadás plakátja

 

Brutális fizika, avagy amit a tanterem elbír...

 

előadó: Härtlein Károly, BME TTK Fizikai Intézet

időpont: 2020. május 29. (péntek) 16:00- 

helyszínonline előadás a BME TTK YouTube csatornáján 

Az előadás plakátja

 

Miért a teszt a leghatékonyabb tanulási forma?

 

előadó: Dr. Racsmány Mihály, BME TTK Kognitív Tudományi Tanszék

időpont: 2020. május 8. (péntek) 16:00- 

helyszínonline előadás a BME TTK YouTube csatornáján 

Az előadás plakátja

 

Mit tanulhatunk egy ipari katasztrófából? Csernobil és Fukushima üzenetei a jövő mérnökeinek

 

előadó: Dr. Aszódi Attila, BME Nukleáris Technikai Intézet

időpont: 2020. április 3. (péntek) 16:00- 

Történetek matematikáról

 

előadó: Dr. Rónyai Lajos, BME TTK Matematikai Intézet

időpont: 2020. március 6. (péntek) 16:00- 

helyszínBME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-as terem

Az előadás plakátja

 

Hullámok és gyors részecskék fúziós plazmákban

 

előadó: Dr. Pokol Gergő, BME NTI

időpont: 2019. október 28. (hétfő) 17:00- (!)

helyszínBME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-as terem

 

Mikor lesz már kvantumszámítógép, és mire lesz jó?

 

előadó: Dr. Asbóth János, BME Fizikai Intézet

időpont: 2019. november 8. (péntek) 16:00-

helyszínBME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-as terem

 

Science Krampusz

 

előadó: Härtlein Károly, BME Fizikai Intézet

időpont: 2019. december 6. (péntek) 16:00-

helyszínA BME Fizikai Intézetének nagyelőadója (F29-es terem)

 

Kutatók éjszakája a BME TTK-n

2019. szeptember 27.

Science Campus évadnyitó rendezvény az F29 teremben

16:00-16:10: Megnyitó (Dr. Simon Ferenc igazgatóhelyettes, BME Fizikai Intézet)

16:10-17:40: Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika I.

18:00-19:00: Dr. Bárány Balázs: Fraktálok és káosz - Mi köze a páfránylevélnek a tengerparthoz?

19:15-21:00: Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika II.

21:15-22:00: Dr. Csókay András: Mérnöki szemlélet szerepe bonyolult agyműtéteknél (sziámi ikrek szétválasztása)

További Kutatók Éjszakája programjaink


Brutális fizika a szabadban és Gyereknapi fizika

 

előadó: Härtlein Károly, BME Fizikai Intézet

1. helyszín (Brutális kísérletek, amik egy tanterembe nem férnek be)BME kampusz északi terület ("MT"-"MM-MG" épületek között), 2019. május 31. (péntek) 16:00 - 16:45.

2. helyszín (Gyereknapi fizika)A BME Fizikai Intézetének nagyelőadója (F29-es terem), 2019. május 31. (péntek) 17:00 -

 

Mi fán terem a topológia?

 

előadó: Dr. Tasnádi Tamás, BME Matematika Intézet

időpont: 2019. január 25. (péntek) 16:00

helyszín: BME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-as terem

 

Időutazások sík és görbült téridőben

 

előadó: Dr. Bokor Nándor, BME Fizikai Intézet

időpont: 2019. február 22. (péntek) 16:00

helyszín: BME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-as terem

 

Az atommagok rejtélyes világa

 

előadó: Dr. Kis Dániel Péter, BME Nukleáris Technikai Intézet

időpont: 2019. március 29. (péntek) 16:00

helyszín: BME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-mas terem

 

A szem a lélek tükre? A gondolkodás vizsgálata szemmozgás-követéssel

 

előadó: Dr. Pajkossy Péter, BME Kognitív Tudományok Tanszék

időpont: 2019. május 3. (péntek) 16:00

helyszín: BME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-mas terem

 

CT, PET és MRI ma: GPU és AI

 

előadó: Dr. Légrády Dávid, BME Nukleáris Technikai Intézet

időpont: 2018. december 7. (péntek) 16:00

helyszín: BME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-mas terem

 

Merre tart az elektronika? Az iPhone 2018-tól a kvantumelektronika felé

 

előadó: Dr. Csonka Szabolcs, BME Fizikai Intézet

időpont: 2018. november 23. (péntek) 16:00

helyszín: BME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-mas terem

 

Kvantumtitkosírás

 

előadó: Dr. Matolcsi Máté, BME Matematika Intézet

időpont: 2018. november 9. (péntek) 16:00

helyszín: BME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-mas terem

 

Áldás vagy átok? Az atomenergia

 

előadó: Dr. Sükösd Csaba, a BME Nukleáris Technikai Intézet címzetes egyetemi tanára

időpont: 2018. október 19. (péntek) 16:00

helyszín: BME TTK F épület, III. lépcsőház, F29-es terem

 

A Science Campus előadássorozat nyitórendezvénye a Kutatók Éjszakáján

Szeptember 28. (péntek):

16:00-16:10 Zaránd Gergely, a BME Fizikai Intézete igazgatójának megnyitóbeszéde
16:10-17:40 Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika I.
18:00-19:00 Takács Gábor: Az anyag építőkövei, avagy receptkönyv egy Világegyetemhez
19:15-21:00 Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika II.
21:15-22:15 Wigner Jenő szakkollégium Kísérleti Köre: Kísérletező szeminárium mindenkinek

Szeptember 29. (szombat):

10:00-11:00 Härtlein Károly: Szerethető fizika
11:00-12:00 Molontay Roland: "Az adat az új olaj"


-->